Биографија

Author Picture

Александра Нинковић-Ташић

Александра Нинковић-Ташић је рођена 1978. године у Београду, а постала је позната као творац ”Пупинизације”. Лично је вратила Идворског пастира Михајла Пупина у све земље Светога Саве. Аутор је седам изложби и одржала је преко три стотине предавања. Председник је Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин. Носилац је титуле амбасадора Унеско клуба Универзитета Сорбона.

Награђена је и од Уједињених нација због доприноса популаризацији науке и имена Михајла Идворског Пупина. Ово јој је десета књига коју је написала, а међу претходних девет су Звездобројци 1, Звездобројци 2, Обједињене аутобиографије Михајла Пупина и Николе Тесле, Човек испред науке, Звонари слободе и Дубровачки Срби - изгубљено наслеђе.

Добитник је Награде града Београда, Валтровићеве награде, Награде Теслиног друштва у Америци, Специјалног признања УН, носилац је титуле Витеза српске културе.
Брине о историји српске науке, Пупину, Тесли, Милутину Миланковићу, али и о Ивану Ђаји, Јовану Цвијићу, Атанасију Николићу и Руђеру Бошковићу.
Овом ”заветном” књигом је је одлучила да дуг мора да се врати и да заједно са Браниславом Станковићем са којим је већ објавила две књиге, заштити српство великих умова и великих срца.