Страствени сам читалац. Сваки пут када ме неко назове књишким мољцем, сматрам то похвалом. Књиге увек држим надохват руке. Потребне су ми колико и ваздух. Неке гутам за један дан, а неке густирам недељама.

На читање у просеку трошим један сат дневно, а да бих завршио једну књигу потребно ми је отприлике недељу дана. То звучи као претеривање ако узмемо у обзир податак да четвртина мојих сународника у руке никада не узима књигу (чак ни у електронској форми). Волео бих да могу да читам више и често себи понављам питање које је једном приликом поставио аустријски писац Карл Краус: „Откуд ми толико времена које не користим за читање?“

Редовно читање није „виша математика“. Довољно вам је мало добре воље и љубав према књизи. Навешћу само неколико разлога због којих би требало што више читати:

 1. Нема боље забаве од читања

Желите ли да сазнате како би изгледао живот на пустом острву, борба за опстанак у постапокалиптичној Америци или решавање мистериозног убиства? Од ових и безброј других авантура деле вас само корице књиге.

 2. Читање нас чини паметнијим

Волтер је у 18. веку написао ове мудре речи: „Читајте, образујте се! Само читање уздиже наш дух. Разговор га збуњује, а игра спутава.“

 3. Читање је гимнастика за мозак

Мозак приликом читања симулира фиктивне догађаје описане на страницама неке књиге. За то је потребна активност премоторног кортекса, који је одговоран за више мождане функције. Студије показују да они који много читају остају у бољој менталној кондицији и да је вероватноћа да ће патити од деменције и Алцхајмерове болести знатно мања.

 4. Читање захтева минимум услова и ресурса

Књига, тихи кутак и мало времена – то је све што вам је потребно да бисте отпутовали у неки други свет.

 5. Читање је доступно свима

Приступ већини књига на овом свету је потпуно бесплатан. Уместо да купујем књиге, користим се одрживим алтернативама као што су посете библиотеци и разне опције за размену међу љубитељима књиге.

 6. У књигама нема реклама

Када гледамо телевизију, слушамо радио или користимо интернет, рекламе нам често одвлаче пажњу од садржаја који нас заиста занимају. Свакодневно бивамо засути хиљадама пропагандних порука. Књижевност нас тога штеди.

 7. Читање смањује стрес

Смучило вам се то што сте свима доступни? Доста вам је звучних обавештења са разних уређаја? Имате проблема у вези? Или на послу? Зграбите у руке књигу, затворите врата за собом и одморите се од стреса свакодневног живота.

 8. Читање омогућава успешнију интеракцију са другима

Психолози са Универзитета Торонта открили су да су љубитељи романа имали боље резултате у тестовима емпатије од испитаника који нису били заинтересовани за читање.

 9. Читање помаже при писању

Уколико се бавите и писањем, читање ће вам бити од велике користи. Ово саветују многи познати писци (рецимо Стивен Кинг), који без сумње знају о чему говоре.

 10. Може ће вам помоћи и да упознате сродну душу

„И ја сам прочитао/ла ту књигу“, „Да ли би ми препоручио/ла овај роман?“, или „Ти и ја имамо нешто заједничко“ – све то су необавезне, али обећавајуће реченице којима можете успешно започети разговор са неким. Друштвеним мрежама већ годинама кружи овај цитат: „Зашто момци девојкама не би плаћали књиге у књижари као што им плаћају пиће у бару?“

Неколико мотивационих савета

Чак и ако знамо разлоге због којих је корисно читати, многи од нас слободно време радије користе за друге активности. На срећу, постоји неколико добрих савета и трикова који ће вам помоћи да пронађете мотивацију:

1. Претворите читање у навику. Како би вам то успело, потребно је да неколико недеља читању посвећујете бар 15 минута дневно – по могућству увек у исто време и на истом месту. Можете читати за кухињским столом, у парку или у кревету пред спавање. Временом ће читање постати део ваше дневне рутине. Када се претвори у навику, више нећете моћи без њега (као без јутарње кафе).

2. Читајте само књиге које вас интересују и инспиришу. Ништа не би требало радити на силу, читајте из задовољства.

3. Заборавите телевизор, интернет и телефон, извадите слушалице из ушију. Шта вам онда друго преостаје него да читате?

4. Ако не можете да се приморате да почнете са читањем неке књиге, немојте је ни читати.

5. Стрипови, графички романи, дечије књиге и петпарачка литература су такође књижевност. Лакше штиво ће вам у почетку помоћи да себи широм отворите врата света књижевности.

6. Учланите се у библиотеку. Чланство је обично бесплатно (понегде се плаћа не тако висока годишња чланарина). Бићете запањени избором.

7. Увек будите спремни за читање. Нека вам књига увек буде надохват руке, било да сте код куће, у возу, на послу, у кафеу или лекарској чекаоници.

8. Организујте са пријатељима читалачки клуб. Сами одредите књиге које ћете читати и правила функционисања клуба. Можете читати заједно, једни другима или расправљати о прочитаним књигама.

Извор: оttо.de

Превод: Јелена Танасковић

Copyright © 2022 Vaskrsenje. Powered by net sector

X